Cum puteti distinge un covor din matase naturala de cel fabricat din matase artificiala?


Covoarele din matase, deseori cele orientale,  sunt cu siguranta cele mai scumpe produse intrucat fibrele minutios prelucrate si vopsite sunt baza acestor creatii bogate, cu cromatica saturata, detinatoare a unui luciu distinctiv, aproape translucid. Matasea naturala este o proteina fibroasa compusa dintr-un numar amplu de aminoacizi precum glicina, alanin, serina, valina, tirozina, acid glutamic si altele, toti acesti compusi detinand un procent mai mic ori mai mare. Rezistenta matasei depaseste chiar si pe cea a nailonului si se spune ca o singura fibra cu diametrul unui creion ar putea ridica chiar si o aeronava.


Nu am dori sa va la alarmam, insa cu siguranta banuiti deja ca multe covoare nu sunt fabricate chiar din matase naturala desi uneori pretul unui covor din matase artificiala este doar un pic mai accesibil decat cel al unui covor original. Aceasta nu ar reprezenta o problema pentru cei care stiu sa deosebeasca matasea naturala de cea artificiala, insa ar putea fi o problema spinoasa intrucat distribuitorii si vanzatorii omit sa ofere anumite informatii importante. Aceasta problema este intalnita mai ales in targurile din statiunile turistice precum cele din Turcia, India si uneori Pakistan. Cel mai adesea, matasea artificiala este de fapt bumbac mercerizat ori un amestec de mai multe fibre modificate chimic. Acesta nu este chiar un lucru rau intrucat ideea este de a avea parte de un covor aproximativ la fel de minunat, scapandu-va de o cheltuiala exagerata. Ingrijorator este faptul ca un covor din matase artificiala a ajuns sa se vanda la acelasi pret cu cel din matase naturala, insotit chiar de certificate de autenticitate si garantii scrise.


Cu toate aceste fibre artificiale, cum putem indentifica un covor tesut din matase naturala? In primul rand trebuie sa acordati atentie la modul de fabricare a covorului: acesta trebuie sa fie strans tesut cu mai mult de 200 si chiar 500 de noduri pe mp inch,  incalcite detaliat, atent taiate iar franjurile trebuie sa fie o continuare a covorului tot din matase 100%, nicidecum cusute de marginea acestuia. Covoarele din matase artificiale sunt tesute din mai putin de 150 de noduri pe mp inch, iar franjurile de obicei sunt fabricate din bumbac. Cu toate ca unele covoarele au o textura matasoasa, aflati ca ele de fapt sunt fabricate ori din bumbac mercerizat ori dintr-un amestec de lana cu doar putina matase. De cele mai multe ori este indeajuns sa priviti culoarea intrucat covoarele artificiale sunt adesea bej.